De energiezuinigheid van bestaande woningen is te bepalen via het energielabel. Met een energielabel kunnen huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Het energielabel is gebaseerd op de 10 belangrijkste kenmerken van de woning.
Voor het maken van een puntentelling dient een energielabel opgesteld vóór 1 januari 2015 te worden gebruikt, is deze er niet dan dient een energie-index te worden gebruikt. Is deze energie-index niet aanwezig dan dient het bouwjaar van het object als leidraad, dit kan behoorlijk impact hebben op de huurprijs.
Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer het bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro's tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete.
Met een energielabel kunnen huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.
De Energie-Index is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning. Met de Energie-Index is de energieprestatie van een woning exacter te berekenen dan via het energielabel. Het energielabel is gebaseerd op de 10 belangrijkste kenmerken van de woning.
Meer weten over het energielabel en de benodigde energie-index?